Публикации

Икономически и парични съюзи – теории и практика

          В книгата на доц. Симеонов „Икономически и парични съюзи – теории и практика“ може да научите много за теориите за тези съюзи и за практическите им приложения. [...]

Източното разширяване на ЕС

Източното разширяване на ЕС е изключително европейско постижение. То става възможно благодарение на поредица от компромиси между страните членки, основани на националните им интереси.   [...]

Да преосмислим Eевропейския съюз?

Сборник с доклади от  Четвъртата международна научна конференция на катедра „Европеистика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  Свалете тук. 

Перспективи за приемане на еврото в Западните Балкани

автори:  доц. дпн Калоян Симеонов, Анна Печева, Лилиан Никифорова и Славея Бижева Цялата книга можета да видите тук: [...]

Същност и история на паричните съюзи

автор: доц. дпн Калоян Симеонов           Цялата книга можете да видите тук. [...]

Публичен дебат на тема: „В Европейския съюз – 10 години по-късно?”

Имаме удоволствието да ви поканим на публичен дебат на тема:

„В Европейския съюз – 10 години по-късно?”

Поводът е излезлият през лятото специален брой на сп. „Социологически проблеми”, съдържащ широк спектър от експертни анализи за резултата от десетилетието на членството на България в ЕС.

Но 2017 г. се оказа твърде бурна за целия ЕС, чието бъдеще бе подложено на фундаментално преосмисляне първо от Бялата книга на Европейската комисия, излязла през пролетта, а наскоро и от речта на Жан Клод Юнкер за „Състоянието на Съюза” пред Европейския парламент.Смятаме, че, стъпвайки на резултатите от проучванията си, можем да съпоставим и дори да сблъскаме професионалните си прогнози за необходимото или най-вероятното бъдеще на евроинтеграцията и за начина, по който искаме да България да участва в нея. Включително трябва да говорим и за това – какво зависи от нас за стабилизацията на интеграционната перспектива за страните от Западните Балкани?

В дебата ще участват проф. Ингрид Шикова, проф. Георги Димитров (специалност Европеистика), доц. Орлин Спасов (специалност Журналистика), доц. Татяна Томова (специалност Публична администрация), д-р Линка Тонева-Методиева (Жан-Моне Център за високи постижения). Очакваме активно включване от всички присъстващи с коментари, въпроси и възражения към основните участници.

Модератор на този разгорещен разговор ще бъде проф. Пепка Бояджиева, от името на редколегията на сп. „Социологически проблеми”.

Очакваме ви на 27 октомври, петък, от 18.30 часа в Първа зала на Ректората!